Rasul este o specie solitara si ascunsa. Era candva o specie raspandita in intreaga Europa. In ultimul secol insa, specia aproape a disparut din vestul si centrul Europei, din cauza actiunilor umane si distrugerii habitatelor. In padurile Romaniei mai traiesc in jur de 1200 - 1500 exemplare de ras, aproximativ 14% din intreaga populatie a Europei (exceptand Rusia).
Rasii au nevoie de suprafete foarte mari pentru hrana, adapost, perpetuarea speciei: aproximativ 30km2 pentru un individ. Astfel, principala amenintare este pierderea si fragmentarea habitatului din cauza dezvoltarii infrastructurii urbane sau rurale: constructii de drumuri, partii de schi, extinderea oraselor si a statiunilor in zonele protejate, fara a se lua in calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversitatii. Taierile ilegale, care afecteaza habitatului rasului, sunt o alta amenintare la adresa speciei, la fel ca si braconajul.
Rasul este un animal foarte discret. Ghearele lui nu lasa urme decat daca se catara sau aluneca. Rasii traiesc in mare parte solitari, iar activitatea cea mai intensa are loc dimineata foarte devreme sau seara foarte tarziu. Facand parte dintre marile carnivore, prezenta lui inseamna un ecosistem sanatos.
Adoptia simbolica inseamna ca alegi sa donezi o suma de bani catre proiectele WWF derulate pentru protectia padurilor si a rasilor. Atunci cand donatia ta este de minim 100 de lei, primesti un ras din plus alaturi de un certificat de prieten al naturii, stickere WWF si informatii despre specie.
Poti alege ca jucaria simbolica de plus alaturi de certificatul de prieten al naturii sa fie pe numele tau sau poti decide ca este un super cadou si o ocazie buna fie sa incepi o conversatie despre natura, cu cineva drag.