Rasul carpatin. Salveaza ultimele exemplare!

Rasul este o specie solitara si ascunsa. Era candva o specie raspandita in intreaga Europa. In ultimul secol insa, specia aproape a disparut din vestul si centrul Europei, din cauza actiunilor umane si distrugerii habitatelor. In padurile Romaniei mai traiesc in jur de 1200 - 1500 exemplare de ras, aproximativ 14% din intreaga populatie a Europei (exceptand Rusia).

Amenintarile la adresa speciei

Rasii au nevoie de suprafete foarte mari pentru hrana, adapost, perpetuarea speciei: aproximativ 30km2 pentru un individ. Astfel, principala amenintare este pierderea si fragmentarea habitatului din cauza dezvoltarii infrastructurii urbane sau rurale: constructii de drumuri, partii de schi, extinderea oraselor si a statiunilor in zonele protejate, fara a se lua in calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversitatii. Taierile ilegale, care afecteaza habitatului rasului, sunt o alta amenintare la adresa speciei, la fel ca si braconajul.

Rasul este un animal foarte discret. Ghearele lui nu lasa urme decat daca se catara sau aluneca. Rasii traiesc in mare parte solitari, iar activitatea cea mai intensa are loc dimineata foarte devreme sau seara foarte tarziu. Facand parte dintre marile carnivore, prezenta lui inseamna un ecosistem sanatos.

Cum ajuta donatia ta?

• protejarea statutului de protectie integrala pentru padurile virgine din Romania, cu ajutorul celor peste 100.000 de persoane care au semnat petitia pentru protejarea acestui tezaur natural al tarii;
  • salvarea de la taiere a 351 ha. de paduri virgine la Sinca Veche, langa Brasov;
  • certificarea in sistem FSC© a 2.4 milioane ha. de padure privata si de stat, ceea ce garanteaza gestionarea responsabila a acestora;
  • prevenirea si reducerea taierilor ilegale.