Stiai ca numarul tigrilor a scazut cu 97% in ultimul secol?

Tigrii reprezinta cea mai mare specie de feline si sunt, totodata, animalele-simbol ale planetei. Specia lor se afla insa, in prezent, la un moment de rascruce. Pot supravietui sau pot sa dispara in orice moment. Procentul alarmant de scadere cu 97% in ultimul deceniu provine din braconaj si pierderea habitatatelor, ceea ce ii determina pe oamenii de stiinta sa afirme ca specia va disparea din salbaticie in mai putin de 10 ani. In 2010, cel mai ambitios si vizionar obiectiv de conservare a fost stabilit: Tx2, adica dublarea numarul tigrilor salbatici pana in anul 2022, urmatorul An Chinezesc al Tigrului. WWF Romania se alature acestui obiectiv.

Obiectivul WWF Tx2

WWF se implica in protejarea tigrilor de peste patru decenii. La Summitul dedicat Tigrilor, organizat pentru prima oara in noiembrie 2010, la initiativa WWF, a fost realizat un Program Global de Recuperare a Tigrilor. Scopul acestui program este de a dubla numarul tigrilor din salbaticie, pana in 2022, Anul Chinezesc al Tigrului. La acel moment, WWF s-a angajat sa investeasca 50 de milioane de dolari in urmatorii 5 ani pentru conservarea tigrului. WWF cauta atat solutii imediate, cat si masuri prin care sa se asigure supravietuirea speciei pe termen lung.

In aprilie 2016, am primit si primele vesti bune: populatia oficiala de tigri a atins 3890 de exemplare. Drumul pana la 6400 de tigri este lung, insa rezultatele sunt mai mult decat motivante si inseamna un pas enorm inainte.  India, Rusia, Nepal si Bhutan sunt principalele teritorii care au adus cresterea numarului de tigri. Aceasta victorie se datoreaza actiunilor de conservare desfasurate in ultima perioada, care le-au favorizat conditiile de viata si au imbunatatit modalitatile prin care pot fi monitorizati si protejati.

Cum ajuta donatia ta?

• Combaterea comertului ilegal alaturi de TRAFFIC - reteaua globala de monitorizare a traficului cu animale salbatice, identificarea retelelor existente sau asigurarea suportului necesar, guvernelor pentru a opri pietele negre de trafic.
  • Ridicarea standardelor de conservare si tehnologie, pentru a elimina complet braconajul
  • Impulsionarea mediului politic pentru a ne asigura ca tigrii raman in atentia liderilor lumii, in 13 state in care acestia exista.
  • Asigurarea de traininguri de conservare persoanelor responsabile.
  • Monitorizarea numarului de tigri si a pradei lor prin camere in salbaticie, tehnologii de monitorizare, ADN colectat din excremente. In felul acesta ne asiguram ca atat expertii WWF cat si autoritatile au toate informatiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii bazate pe date stiintifice si date din teren.