Ursul brun. Bogaţia României pe care încă o mai putem proteja

Ursul este în vârful lanţului trofic, un simbol al bogăţiei şi diversităţii naturii. Prezent în România pentru protejarea habitatului ursului brun. Si dacă înca nu ştiaţi, România este casă pentru aproape 40% din toti urşii de pe continentul European.

Dar ursul brun este din ce în ce mai ameninţat

• de pierderea sau fragmentarea habitatului, din cauza dezvoltării infrastructurii urbane sau rurale în zonele protejate, fără a se lua în calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversitătii;

• de braconajul şi vanătoarea legală, dar necontrolată, care continuă în ciuda legilor şi încercărilor de prevenire, pentru vânzarea urşilor ca trofeu, pentru blana lor sau pentru carne;

• ca urmare a defrişărilor de pădure care îi lasă fără casă şi fără mancare, mai ales în zonele care ar trebui sa fie liniştite sau în zona bârlogurilor, aceasta fiind cauza pentru care urşii sunt nevoiti să coboare în oraşe sau gospodării.

Obiectivul WWF

Obiectivul WWF este să protejeze toate zonele şi specille sălbatice din România. Ne dorim o legislaţie care să ajute la conservarea naturii şi resurse pentru a proteja în mod real aceste habitate, dar şi pentru a putea afla cât mai multe date de cercetare din sălbăticie. WWF luptăânia să-şi păstreze populaţia actuală de urşi, pentru a nu ajunge în situaţia celorlalte ţări europene în care ursul a dispărut complet.

Cum ajută donaţia ta?

• Instalăm camere de monitorizare a braconajului şi a defrisarilor;
  • Lucrăm cu specialişti în conservarea speciilor sălbatice;
  • Creăm proiecte legislative care protejează pădurea, habitatul ursului;
  • Protejăm întreg habitatul, astfel încât ursul să nu fie nevoit să coboare în gospodării;
  • Construim culoare de access pentru animalele sălbatice în zonele în care aşezările umane întrerup habitatul