Apele noastre

Este apa vitală pentru existența vieții pe Pământ? Întrebați-i asta pe copii, întrebați roșiile și castraveții, merele și ghioceii, crapul, știuca, broaștele țestoase, căprioarele, berzele, libelulele sau țânțarii. Cu toții vă vor spune că apa este cea mai prețioasă resursă a planetei. 7 miliarde de oameni depind de apa dulce! Doar 2,5% din apa existentă pe Pământ este apă dulce. Iar, din aceasta, mai puțin de 1% ne este la „îndemână”, în râuri, lacuri și zone umede (lunci, văi etc.). Restul, se găsește în ghețari sau la mari adâncimi, ceea ce o face inaccesibilă pentru noi și prietenii noștri necuvântători. În plus, 80% din populațiile speciilor caracteristice zonelor umede sunt amenințate sau au dispărut, aici fiind inclus și sturionul emblematic pentru Dunăre.

AMENINTARI

În România, zonele cu apă dulce sunt puternic afectate de modificarea, fragmentarea și distrugerea habitatelelor, de speciile invasive, exotice, pescuitul intensiv, poluarea și de schimbările climatice. Cu siguranță, pentru România, cel mai apropiat exemplu de sursă de apă dulce este Dunărea. Cu un parcurs de peste 1.000 km prin Bulgaria, România, Ucraina si Moldova, bazinul Dunării  a fost catalogat de către WWF ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume. Fluviul adăposteşte o mare diversitate naturală caracteristică apei dulci, rară sau amenințată cu dispariția. De asemenea, este o regiune cu un bogat patrimoniu cultural în care viaţa localnicilor se împletește cu viaţa fluviului.

În ultimii 100 de ani, 80% din zonele umede dunărene au fost afectate sau distruse. Dezvoltarea infrastructurii, prin construirea de centrale hidroelectrice, diguri sau sisteme de drenare, a afectat în mod sistematic debitul, cursul fluviului și biodiversitatea. Lipsa unei viziuni unitare, prietenoase cu mediul, intensificarea navigației, supraexploatarea resurselor piscicole sau braconajul, toate deteriorează ecosistemele naturale unice din lunca și din Delta Dunării.

Până în anul 1990, lunca și Delta Dunării au suferit modificări majore prin îndiguirea și desecarea unor suprafețe inundate sau inundabile însemnate și transformarea lor în terenuri agricole, datorită fertilității naturale a acestor soluri. S-au distrus astfel zone naturale bogate, a scăzut calitatea apei și au fost distruse comunitățile tradiționale de pescari. Ca să nu mai vorbim de pericolul de indunații, rolul natural de protector împotriva revărsărilor apelor Dunării fiind putenic afectat de schimbările dramatice prin care lunca a trecut în a doua jumătate a secolului al XX-lea. .

CUM AJUTĂ DONATIA TA?

Ajutăm apa, ajutăm natura. Fiecare verigă a lanțului trofic este direct dependentă de o apă curată și sănătoasă. Donația ta se transformă în sprijinirea muncii noastre în vederea:
  • stopării degradării zonelor umede și a vieții animalelor din aceste zone și diminuării celor 81% degradate;
  • adaptării la inundații și secetă folosind recostrucția ecologică a zonelor umede ca soluție win-win;
  • identificării zonelor cu potențial de reconstructie ecologică și realizarea tuturor demersurilor pentru realizarea acestor acțiuni;
  • evaluării acestor zone naturale și monitorizarea speciilor care trăiesc în zonele umede vizate;
  • muncii alături de comunitățile locale astfel încât aceștia să reînvețe să trăiască în armonie cu natura, folosind zonele umede ca zone de pescuit, nu de activități agricole.

PROIECTELE WWF

Zonele umede cu bunurile, serviciile pe care acestea le oferă sunt importante pentru oameni și natură. Ele susțin viața. Ne dorim protejarea, refacerea și asigurarea unei utilizări durabile a acestor zone naturale. Acționăm pentru conservarea și renaturarea zonelor umede pierdute sau amenințate.

Solutii

Reconstrucția ecologică a zonelor de luncă este soluția pe care o propunem de peste 10 ani ca măsură de creștere a bunăstării socio-economice oferite de zonele umede. Am reușit să creăm o serie de proiecte model care să încurajeze comunitățile locale, mediul guvernamental și neguvernamental și mediul de afaceri. Până acum, am reușit renaturarea a peste 2000 ha de zone umede în Balta Geraiului și Mahmudia, fiind planificate a fi renaturate alte 600 ha la Gârla Mare. Coridorul verde al Dunării Inferioare este una dintre cele mai ambițioase inițiative europeane de refacere a zonelor umede. Vestea bună e că am reușit să arătăm că se poate.

Vestea mai puțin bună este că cele 2000 de ha înseamnă doar 5% din suprafața cu potențial de renaturare pe care o oferă țara noastră. Efectele imediate ale renaturării nu se vor lăsa mult așteptate: vom vedea cu ochiul liber revitalizarea zonelor unde am acționat. Acestea vor redeveni atractive din punct de vedere piscicol, dar și din punct de vedere al conservării naturii și al ecoturismului. Renaturarea înseamnă, pe scurt, armonizarea activităților economice cu mediul înconjurător, reconstrucția ecologică a fostelor lacuri din Lunca Dunării.