Padurile noastre

Supravietuirea civilizatiei noastre depinde de sanatatea padurilor, sanatatea padurilor depinde de fiecare dintre noi! Cu totii stim ca padurea ne ofera o gama variata de beneficii, bunuri si resurse - pe baza lor se bazeaza bunastarea si dezvoltarea economica a societatii umane. Aceste servicii de mediu sunt: formarea solului, furnizarea de produse ce provin din ecosisteme (alimente, combustibili, ierburi aromatice, materie prima de lemn). In felul acesta padurea asigura viata comunitatilor locale, mentine identitatea culturala, protejeaza biodiversitatea si ofera valoarea estetica peisajului.

Din pacate, oamenii nu credeau ca padurile ar trebui sa fie preocuparea celor interesati de biodiversitate sau natura. Astazi insă, am ajuns sa intelegem ca supravietuirea noastra, pe Pamant, este strans legata de existenta padurilor sanatoase si de functionarea acestora. Viata noastra, a tuturor, depinde asadar de modul in care padurile sunt administrate.

Obiectivul WWF

De peste 10 ani WWF deruleaza numeroase proiecte de conservare si administrare a padurilor, protejarea pădurilor virgine si cvasivirgine: combaterea taierilor ilegale in acord cu regulamentul european; promovarea unor practici de management responsabil (prin certificarea forestiera FSC - ca instrument credibil cu recunoastere internationala); implementarea regulamentului european privind comertul cu lemn; implicatii in cadrul legislativ pentru compensarea proprietarilor de paduri din parcuri si arii protejate.

Ce face WWF pentru paduri?

Pentru a proteja padurile, in 2012, WWF Romania a pus bazele legislatiei care urma sa protejeze padurile virgine, printr-un ordin de ministru ce stabilea criteriile de identificare pentru aceste paduri si in baza legislatiei, a cartat si asigurat statutul de neimplicare si neexploatare pentru 24.000 de Ha de padure virgina. In 2017 am facut un pas inainte si am depus eforturile necesare pentru includerea acestora in patrimoniul UNESCO, asigurand astfel existenta lor pentru generatiile viitoare.

Am sustinut dezvoltarea Radarului Padurilor si luptam permanent pentru imbunatatirea cadrului de aplicare a normelor UE, elaboram harta zonelor de risc privind taierile ilegale.

Promovam un management forestier responsabil la nivel național; Unul din instrumentele pe care il folosim pentru acest lucru este certificarea FSC – aceasta reflecta armonizarea dimensiunilor ecologice, sociale si economice, in beneficiul oamenilor si naturii. In Romania exista peste 2,5 milioane hectare de padure certificata FSC, respectiv peste 300 companii certificate pentru Lant de Custodie;

Amenintari

• Degradarea ecosistemelor forestiere (prin taieri si practici ilegale)
  • Fragmentarea habitatelor si a infrastructurii;
  • Lipsa unei viziuni coerente pe termen lung si a unui cadru legal (strategia forestiera natională nu a fost reinnoita din 2011);
  • Supraexploatarea suprafetelor forestiere accesibile (datorita infrastructurii forestiere slabe);
  • Deteriorarea padurilor cu valoare ridicata de conservarea (in special a padurilor virgine);
pasuri defrisate.png